Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

VPLIV TEHNOLOšKIH POSTOPKOV NA OHRANJANJE AROMATSKEGA POTENCIALA V TEHNOLOGIJI PRIDELAVE VIN

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.06.02  Biotehnika  Biotehnologija  Bioinženirstvo 

Koda Veda Področje
4.04  Kmetijske vede in veterina  Kmetijska biotehnologija 
Vrednotenje (metodologija)
vir: COBISS
Organizacije (5) , Raziskovalci (23)
0103  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  06110  dr. Marin Berovič  Biotehnologija  Vodja  2009 - 2012  763 
2.  21917  Dušan Komel    Tehnični sodelavec  2009 
0401  Kmetijski inštitut Slovenije
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  16373  dr. Helena Baša Česnik  Kemija  Raziskovalec  2009 - 2012  990 
2.  17919  dr. Dejan Bavčar  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009 - 2012  306 
3.  21613  dr. Franc Čuš  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009 - 2012  399 
4.  07906  dr. Mitja Kocjančič  Kemija  Raziskovalec  2009 - 2012  232 
5.  25795  dr. Klemen Lisjak  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009 - 2012  342 
6.  21399  dr. Andreja Vanzo  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009  258 
0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  00927  dr. Janez Hribar  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009  861 
2.  10688  dr. Tatjana Košmerl  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009 - 2012  1.074 
3.  05767  dr. Marjan Simčič  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009  437 
4.  05733  dr. Rajko Vidrih  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009  771 
5.  07440  dr. Mojmir Wondra  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009 - 2012  326 
6.  19640  dr. Emil Zlatić  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2009  165 
7.  17800  Zdenka Zupančič    Tehnični sodelavec  2009 
1421  Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  11243  dr. Štefan Čelan  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2009 - 2012  307 
2.  08340  dr. Andrej Holobar  Kemija  Raziskovalec  2009 - 2010  82 
3.  14980  dr. Dušan Klinar  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2009 - 2012  190 
4.  20043  dr. Aleksandra Pivec  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2009 - 2012  108 
2106  PERUTNINA PTUJ reja perutnine, proizvodnja krmil, perutninskega mesa in izdelkov, trgovina in storitve d.o.o.
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  32352  Vitoslava Domiter    Tehnični sodelavec  2010 - 2012 
2.  14429  dr. Roman Glaser  Veterina  Raziskovalec  2009 - 2012  103 
3.  32351  Bojan Kobal  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2010 - 2012 
4.  12681  dr. Bojan Pahor  Varstvo okolja  Raziskovalec  2009 - 2012  167 
Pomen za razvoj znanosti
Najpomembnejši rezultati raziskav na projektu L4 2042 so : • SI P-200900316. Patent za povišanje fermentativne produkcije glicerola v vinih. Postopek uvaja novo izvirno tehnologijo na osnovi termičnih šokov suspenzije vcepka Saccharomyces cerevisiae, ki reducirajo število neaktivnih kvasnih celic, preostale pa pridobijo spominski efekt (memory effect), ki jim omogoča krmiljenje redoks potencijala med fermentacijo z aktivacijo metabolne poti produkcije glicerola, ki ga termično obdelane kvasovke v procesu fermentacije uporabljajo kot regulator svojega spemenjenega ali novo nastalega oksireduktivnega stanja. Postopek omogoča do 80 % povišanje glicerola. S povišano produkcijo glicerola v vinih pridobimo polnost in komercijalno višjo dodano vrednost vin, kar omogoča pomembnost v tržni vrednosti končnega produkta. Postopek povišane produkcije glicerola je možno aplicirati tudi v velikem merilu. • Postopek je bil uspešno preizkušen tudi v pilotnem in produkcijskem industrijskem merilu • Pri določanju glutationa je bila s pomočjo HPLC-FD v sodelovanju z University of Auckland, Nova Zelandija, uspešno vpeljana in validirana nova metoda. S to metodo razpolaga v svetu le 5 laboratorijev kar predstavlja originalen dosežek. • S SPME GC-MS smo postavili in validirali nove metode določevanja hlapnih tiolov(4MMP, 4MMPOH,3MH,3MHA), ki dajejo vinu, saden in tropski karakter, • S SPME GC-MS smo postavili in validirali nove metode določevanja metoksipirazinov(IBMP, IPMP) in glutationa v vzorcih grozdja, • GC-MS smo določali v moštu in vinu hlapne snovi, višje alkohole in estre. Pridobljena znanja in rezultate smo vključevali v agronomske profile vinogradov kar nam je omogočalo, da smo se na osnovi teh znanj odločali za najprimernejši čas trgatve. • Ugotovili smo, da oksidacija ne vpliva na vsebnost metoksipirazinov. Preučili smo vpliv raztopljenega kisika v prisotnosti/odsotnosti SO2 na vsebnost hlapnih tiolov, glutationa in metoksipirazinov. Uporaba žveplovega dioksida je namreč ključna pri inaktivaciji oksidacijskih encimov in posledično ohranjanju glutationa in hlapnih tiolov.V raziskavi smo opravili čez 100 meritev raztopljenega kisika med pripravo in stekleničenjem vina ter vpeljali in preučili način njegovega zmanjševanja s pomočjo prepihovanjem z dušikom. • Analiza izvedenih tehnoloških postopkov je omogočila izbor najprimernejše tehnologije in analiz potrebnih za ohranjanje sortnosti in aromatičnosti, ki jih želimo ohraniti skozi potek vseh faz od grozdja, mošta, fermentacije do vina s prepoznavnim sortnim aromatskim karakterjem. S tem smo uspeli izdelati sistem karakterizacije izbora posameznih vinogradniških leg in temu izdelati primerno fermentativno tehnologijo za ohranjanje originalnih sortnih aromatskih potencijalov sorte Sauvignon • Ostali dosežki : http://izumbib.izum.si/bibliografije/J20130312182531-L4-2042.html
Pomen za razvoj Slovenije
APLIKATIVNI REZULTATI F.01 pridobitev novih praktičnih znanj, informacij in veščin F.02 pridobitev novih znanstvenih spoznanj F.05 sposobnost za začetek novega tehnološkega razvoja F.07 izboljšanje obstoječega izdelka F.09 razvoj novega tehnološkega procesa oz. tehnologije F.10 izboljšanje obstoječega tehnološkega procesa oz. tehnologije F.14 izboljšanje obstoječih proiz. metod,instrumentov oz. proiz. proc. F.33 patent v Sloveniji UČINKI APLIKATIVNIH REZULTATOV G.02.06 večja konkurenčna sposobnost G.02.07 večji delež izvoza G.02.08 povečanje dobička G.03 tehnološki razvoj G.03.01 tehnološka razširitev/posodobitev dejavnosti G.03.03 uvajanje novih tehnologij
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno