Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Ohranjanje obstojnosti plodov hitro pokvarljivih sadnih vrst

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.07  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava  Tehnologija živil rastlinskega izvora 

Koda Veda Področje
T430  Tehnološke vede  Tehnologija hrane in pijač 
Ključne besede
sadje, češnje, jagode, ameriške borovnice, kakovost, skladiščenje, nadzorovana atmosfera, kemijska sestava, barva, acetaldehid, ethanol
Vrednotenje (metodologija)
vir: COBISS
Organizacije (2) , Raziskovalci (8)
0401  Kmetijski inštitut Slovenije
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  10256  mag. Barbara Ambrožič Turk  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  151 
2.  05663  dr. Darinka Koron  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  747 
3.  10486  Vesna Lokar  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  112 
4.  08746  dr. Matej Stopar  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  449 
0490  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  00927  dr. Janez Hribar  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  861 
2.  00925  Darja Pitako  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  66 
3.  04517  dr. Andrej Plestenjak  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  207 
4.  05767  dr. Marjan Simčič  Rastlinska produkcija in predelava  Vodja  1998 - 1999  437 
Povzetek
V projektu smo raziskali možnosti podaljšanja obstojnosti hitro pokvarljivih vrst sadja, ki so primerne za pridelavo v naših pedoklimatskih pogojih. Osredotočili smo se predvsem na češenje, jagode in ameriške borovnice. Spremljali smo vpliv dodatka hranilnih snovi ter obdelave z kalcijevimi pripravki na podaljšanje obstojnosti plodov. Analizirali smo parametre kakovosti (vsebnost sladkorjev, organskih kislin in trdota plodov) med dozorevanjem plodov ter skladiščenjem.Z nedestruktivnim kromameteričnim merjenjem smo določili parametre barve plodov med dozorevanjem ter jih primerjali z ostalimi parametri kakovosti. Dobljene rezultate smo uporabili pri določanju optimalnega roka obiranja plodov. Raziskali smo vpliv temperature sladiščenja in modificirane atmosfere na obstojnost plodov. Ugotavljali smo vpliv dodatka acedaldehida in etanola v skladiščno atmosfero na fiziološke spremembe in senzorične lastnosti plodov.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno