Projekti / Programi
Razvoj sistema za procesno vodenje fermentacij v vinarstvu
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.06.00 |
Biotehnika |
Biotehnologija |
|
Koda |
Veda |
Področje |
T360 |
Tehnološke vede |
Biokemijska tehnologija |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
T490 |
Tehnološke vede |
Biotehnologija |
procesna kontrola in avtomatizacija, vinska fermentacija, on-line merilni sistem, modeliranje kvasnega metabolizma
Organizacije (3)
, Raziskovalci (11)
0103 Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
06110 |
dr. Marin Berovič |
Biotehnologija |
Raziskovalec |
2005 - 2008 |
763 |
2. |
21917 |
Dušan Komel |
|
Tehnični sodelavec |
2005 - 2008 |
0 |
0481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
10688 |
dr. Tatjana Košmerl |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2005 - 2008 |
1.074 |
2. |
22418 |
dr. Tatjana Vrščaj Vodošek |
Rastlinska produkcija in predelava |
Mladi raziskovalec |
2005 - 2007 |
46 |
3. |
07440 |
dr. Mojmir Wondra |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2005 - 2008 |
326 |
4. |
17800 |
Zdenka Zupančič |
|
Tehnični sodelavec |
2005 - 2008 |
5 |
1421 Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
11243 |
dr. Štefan Čelan |
Kemijsko inženirstvo |
Vodja |
2005 - 2008 |
307 |
2. |
08340 |
dr. Andrej Holobar |
Kemija |
Raziskovalec |
2005 - 2008 |
82 |
3. |
12681 |
dr. Bojan Pahor |
Varstvo okolja |
Raziskovalec |
2005 - 2008 |
167 |
4. |
20043 |
dr. Aleksandra Pivec |
Kemijsko inženirstvo |
Raziskovalec |
2005 - 2008 |
108 |
5. |
20089 |
dr. Klavdija Rižnar |
Kemijsko inženirstvo |
Mladi raziskovalec |
2005 - 2008 |
180 |
Povzetek
V laboratorijskem in pilotnem merilu bomo z uporabo sodobnih analitskih metod borno preučili kinetiko razvoja vinske fermentacije in vpliv fizikalnih faktorjev kot so temperatura, parcialni tlak kisika (mikroosidacija) in CO2, ki vplivajo na potek in uspešnost procesa fermentacije grozdnega mošta v vino. Rezultate bomo uporabili za konstrukcijo matematičnega modela procesa fermentacije. Izvedli bomo mikrovinifikacijo, kemično analizo nastalih produktov in senzorično analizo vzorcev. Dobljene rezultate bomo uporabili pri konstrukciji matematičnega modela procesa fermentacije. Model bomo skupaj z instrumentalno tehniko in PID kontrolo razvijali in verificirali v laboratorijskem in pilotnem merilu.