Mednarodni projekti
Promoting Innovation of ferMENTed fOods
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.06.04 |
Biotehnika |
Biotehnologija |
Mikrobna biotehnologija |
Koda |
Veda |
Področje |
B420 |
Biomedicinske vede |
Prehrana |
Fermentirana hrana, zdravje ljudi, prehranske smernice, evropska spletna platforma (Hub), industrijski grozd
Organizacije (2)
, Raziskovalci (3)
0481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
11150 |
dr. Bojana Bogovič Matijašić |
Živalska produkcija in predelava |
Vodja |
2021 - 2025 |
416 |
2. |
36376 |
dr. Diana Paveljšek |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2021 - 2025 |
47 |
3. |
31910 |
dr. Primož Treven |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2021 - 2025 |
87 |
3018 INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO, Ljubljana
Povzetek
Fermentirana živila, ki so prisotna v vseh evropskih dietah, zavzemajo strateško mesto zaradi prednosti, ki jih ponujajo v smislu prehrane, trajnosti, inovacij, kulturne dediščine in zanimanja potrošnikov. Ker človeški organizem prehodno oskrbujejo z biološko raznoliko mikrobioto in z njo povezanimi metaboliti, so fermentirana živila neprimerljiva z drugimi vrstami živil. Potencial ŽP za izboljšanje zdravja ljudi, pa tudi za spodbujanje inovacij na področju hrane in lokalne proizvodnje v naslednjih desetletjih, je postal zelo pomemben. Zato je izziv povezati znanstveno skupnost in druge ključne zainteresirane strani, ki se ukvarjajo s FF. Želimo skupaj izboljšati znanstvene dokaze o njihovih koristih za zdravje, oblikovati pristop na podlagi koristi/tveganja, da bi spodbudili multimodalne inovacije in se odzvali na pričakovanja različnih evropskih skupnosti.
Pomen za razvoj znanosti
Mreža PIMENTO je pomembna in aktualna, ker: (i) na razpolago je veliko novega znanja o vlogi črevesne mikrobiote in gastrointestinalnega trakta pri zdravju in nastanku ali nagnjenosti k boleznim ter vzporedno veliko znanja o prehranskih ekosistemih, sistemskih pristopih v mikrobiologiji hrane, foodomiki, nutrigenomiki in transdisciplinarnih študijah o FF; ii) ključnega pomena je ohraniti nosilce biološko raznovrstne prehranske mikrobiote in z njo povezanih metabolitov v obdobju, ko se prehrana zaradi urbanizacije in koncentracije živilske industrije drastično spreminja v smeri visoko predelane hrane, kar ima škodljive posledice za zdravje (Fardet A. , 2014; Schnabel et al., 2018). Zlasti proizvodnja FF v malih in srednje velikih podjetjih ali doma je dragocen rezervoar in vir mikrobne raznovrstnosti; iii) obstaja zelo potreben prehod k bolj trajnostni prehrani in uživanju hrane, ki zmanjšuje količino odpadkov s spodbujanjem lokalne proizvodnje ter spodbujanjem inovacij in prehranske neodvisnosti.
Pomen za razvoj Slovenije
PIMENTO bo prispeval k evropski strategiji zelenega prehoda „Od kmetije do vilice“ s krepitvijo raziskav in inovacij na področju rešitev, ki temeljijo na fermentaciji, za živilske proizvode in procese, ki izboljšujejo prehranske, strukturne in funkcionalne lastnosti. iv) Prav tako narašča povpraševanje po enostavnih (naredi sam), naravnih (brez aditivov, čiste oznake) in bolj zdravih proizvodih (na voljo bi morali biti po dostopnih cenah kot del javnozdravstvene politike, ki spodbuja zdravje v skupinah z nizkimi dohodki). v) Znanje laikov o mikroorganizmih in fermentaciji je zelo heterogeno. Prispevalo bo k odprtemu dostopu do identifikacije, standardizacije in kartiranja obstoječih in potencialnih koristnih mikroorganizmov in skupnosti. vi) Inovacijska strategija je obvezna za spodbujanje razvoja FF in uvrstitev EU med vodilna področja (700 novih fermentiranih izdelkov je bilo predstavljenih po svetu v primerjavi s približno 60 v Evropi (Mintel Global New products database, sept.2017)).