Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Razvoj bioaktivnih nanostrukturiranih vlaknatih membran za podaljšanje kakovosti svežega sadja

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.14.02  Tehnika  Tekstilstvo in usnjarstvo  Tekstilna kemija 
4.03.07  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava  Tehnologija živil rastlinskega izvora 

Koda Veda Področje
2.05  Tehniške in tehnološke vede  Materiali 
4.01  Kmetijske vede in veterina  Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo 
Ključne besede
naravni biopolimeri, biokataliza, emulzijsko elektropredenje, bio-aktivne nanovlaknate membrane
Vrednotenje (metodologija)
vir: COBISS
Organizacije (4) , Raziskovalci (26)
0795  Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  51167  Doris Bračič  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2022  29 
2.  37632  dr. Matej Bračič  Kemija  Raziskovalec  2020 - 2024  168 
3.  50638  dr. Ana Bratuša Štern  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2022  19 
4.  32136  dr. Selestina Gorgieva  Materiali  Raziskovalec  2020 - 2024  226 
5.  50281  dr. Urška Jančič  Tekstilstvo in usnjarstvo  Mladi raziskovalec  2020 - 2024  43 
6.  28976  Tanja Kos    Tehnični sodelavec  2020 - 2021  44 
7.  24332  dr. Manja Kurečič  Materiali  Vodja  2020 - 2024  245 
8.  33768  dr. Tamilselvan Mohan  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2020 - 2024  217 
9.  22407  dr. Alenka Ojstršek  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2020 - 2024  228 
10.  34307  mag. Lidija Škodič  Kemija  Raziskovalec  2023 - 2024  23 
0103  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  56270  Jernej Imperl  Kemija  Raziskovalec  2022 - 2024  52 
2.  23386  dr. Drago Kočar  Kemija  Raziskovalec  2020 - 2024  279 
3.  16429  dr. Mitja Kolar  Kemija  Raziskovalec  2020 - 2024  658 
4.  35335  dr. Jernej Markelj  Kemija  Raziskovalec  2020 - 2021  62 
0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  52407  dr. Špela Gruden  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2022 - 2024  13 
2.  29336  dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec  Kemija  Raziskovalec  2020 - 2024  275 
3.  15650  dr. Lea Pogačnik  Kemija  Raziskovalec  2020 - 2024  310 
4.  10873  dr. Nataša Poklar Ulrih  Kemija  Raziskovalec  2020 - 2024  886 
5.  15466  dr. Mihaela Skrt  Biotehnologija  Raziskovalec  2020 - 2024  170 
6.  51227  dr. Luka Šturm  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2020 - 2024  53 
7.  05733  dr. Rajko Vidrih  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2020 - 2024  771 
8.  19640  dr. Emil Zlatić  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2020 - 2024  165 
0796  Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  27558  dr. Silvo Hribernik  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2020 - 2024  312 
2.  36303  dr. Rupert Kargl  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2020 - 2021  301 
3.  52595  Azra Osmić  Kemija  Raziskovalec  2020 - 2021  15 
4.  07814  dr. Karin Stana Kleinschek  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2020 - 2024  1.126 
Povzetek
Pridelki, kot so sveže sadje in zelenjava, so po naravi pokvarljivi in dovzetni za gnitje zaradi okužb z glivami in bakterijami. Zaradi mehkih tkiv in pokvarljive narave so dovzetni tudi za mehanske poškodbe med ravnanjem in distribucijo po spravilu. Skladiščenje sadja vključuje fizikalne in kemijske spremembe, ki negativno vplivajo na kakovost sadja. Sposobnost industrije sadja zagotoviti "svež" sadež za potrošnika skozi vso leto, je močno odvisna od pogojev okolja skladiščenja in različnih kemičnih obdelav, izvedenih ob spravilu. Slaba skladišča in pomanjkanje primerne infrastrukture sta vzrok visokih izgub sadja po spravilu. Ocenjeno je, da se med 20 do 25% sadja in zelenjave po spravilu nikoli ne uporabi, temveč ga je potrebno zavreči. Bolezni, ki nastanejo med skladiščenjem in prevelike zaloge so glavni razlog, da velike količine sadja in zelenjave konča kot odpadek. To vodi ne le do znatnih izgub sadja in zelenjave, ki predstavljajo finančne izgube kmetov, embalažne industrije in distributerjev, ampak tudi do povečanja količin trdnih odpadkov z negativnim vplivom na okolje. Z vidika varnosti hrane lahko vplivajo na zdravje potrošnikov tudi uničeno sadje in zelenjava. Trenutne možne rešitve temeljijo na biološkem nadzoru in fizikalnih metodah, kot so obsevanje z visoko energijskimi elektroni, toplotne obdelave, shranjevanje v nadzorovanih in modificiranih atmosferah ali plinsko obdelovanje, dodatne kemijske obdelave npr. s fungicidi, baktericidi itd. Vendar pa se specifične obdelave lahko uporabljajo le za določene vrste pridelkov. Potrebno je oceniti pogoje kvarjenja in učinkovitost obstoječih metod glede na končno kakovost pridelka. Prav tako ni ustrezno obravnavana varnost tako obdelanega sadja in zelenjave. V zadnjem času se je povečalo prepoznavanje hlapnih organskih spojin (ang. volatile organic compounds (VOCs)), ki jih sintetizirajo rastline vključno z aldehidi, kot so acetaldehid, heksanal in benzaldehid; alkoholi, kot sta etanol in ocetna kislina, za katere je bilo ugotovljeno, da zavirajo rast rastlinskih patogenih mikroorganizmov, kar nakazuje, da bi te spojine lahko bile eden od pomembnih mehanizmov za biološki nadzor rastlinskih bolezni. Ključni cilj predlaganega projekta je razviti biološko razgradljive in bio-aktivne membrane za zaščito svežega sadja, prednostno jabolk, s pomočjo inovativne tehnologije emulzijskega elektropredenja in zagotoviti (i) zaščito pred plesnijo in bakterijami ter (ii) optimalno mikro-klimo za ohranjanje hranilnih vrednosti sadja med časom skladiščenja. Končni produkt bo elektropredena vlaknata membrana na nosilni papirni podlagi, tj. biorazgradljiva vlaknata podloga. Z ustreznim oblikovanjem elektropredene membrane bomo lahko ne le preprečili nenadzorovano sproščanje bioaktivnih spojin, temveč tudi omogočili sprožilni mehanizem, ki bo aktiviral njihovo sproščanje (npr. identifikacija in izraba določenih interakcij med membrano in njenimi okolijskimi parametri). V ta namen bomo enkapsulirali rastlinski encimski sistem (lipaze, lipoksigenaze in hidroperoksid liaze) s pripravo stabilnih emulzij esencialnih olj - lipidov (sončnično olje, ki vsebuje 60% linolne kisline kot vir heksanala in drugih bioaktivnih hlapnih spojin s protiglivnim in protibakterijskim delovanjem), v kombinaciji z biopolimernimi raztopinami - polisaharidi, ter elektropredli pri pogojih, ki bodo omogočali izdelavo protimikrobne nanovlaknate matrice z zadostnimi mehanskimi lastnosti (t.j. večplastne vlaknaste strukture). Učinkovitost novo razvitih nano-strukturiranih membran na zatiranje plesni in/ali bakterij in njihove zaščitne sposobnosti bodo testirane v realnih pogojih skladiščenja, kjer se bo odziv sadja posredno spremljal preko nastanka anaerobnih metabolitov in vsebine najpomembnejši aromatski spojina v opredeljenem časovnem obdobju.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno