Projekti / Programi
Bakteriofagi mlečno kislinskih bakterij - proučevanje odnosa fag celica
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.02.04 |
Biotehnika |
Živalska produkcija in predelava |
Predelava animalnih surovin |
Koda |
Veda |
Področje |
B230 |
Biomedicinske vede |
Mikrobiologija, bakteriologija, virologija, mikologija |
mlečno kislinske bakterije, bakteriofagi, fagna rezistenca, fermentacija
Organizacije (1)
, Raziskovalci (7)
0402 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko
Povzetek
Fermentacije hrane je odvisna od aktivnosti in razmnoževanja mlečno kislinskih bakterij (MKB). Med številnimi dejavniki, ki lahko inhibirajo fermentacijsko sposobnost MKB, predstavljajo okužbe z bakteriofagi največji problem. Preprečevanje fagnih infekcij zahteva vpeljavo kontrolnih mehanizmov v celotni proizvodni proces. Tako tradicionalne kot nove strategije preprečevanja fagnih okužb slonijo na dobrem poznavanju dinamičnega odnosa med kulturami in fagi, zato je namen predlagane raziskave proučevanje karakteristik fagov, izolacija fagno neobčutljivih mutant, študij mehanizmov fagne rezistence pri MKB in načrtovanje novih rotacijskih strategij.