Projekti / Programi
Karakterizacija eteričnih olj hmelja (Humulus lupulus L.)
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
1.04.00 |
Naravoslovje |
Kemija |
|
Koda |
Veda |
Področje |
P300 |
Naravoslovno-matematične vede |
Analitična kemija |
B434 |
Biomedicinske vede |
Agrokemija |
hmelj, sorta hmelja, eterično olje, kemometrija, NMR, IR, GC, GC-MS, avtentičnost
Organizacije (2)
, Raziskovalci (9)
0104 Kemijski inštitut
0416 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
15840 |
dr. Marjan Donko |
Biotehnologija |
Raziskovalec |
2004 |
32 |
2. |
21596 |
Marija Hribernik |
Kemija |
Tehnični sodelavec |
2004 - 2007 |
8 |
3. |
17916 |
dr. Iztok Jože Košir |
Kemija |
Vodja |
2004 - 2007 |
597 |
4. |
20163 |
dr. Magda Rak Cizej |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2004 |
582 |
Povzetek
V predlaganem projektu bomo zbrali vzorce reprezentativnih sort hmelja in iz njih pridobili eterično olje. V nadaljevanju bomo eterična olja analizirali s plinsko kromatografijo (GC), enodimezinalno (1D) 1H in 13C NMR in IR spektroskopijo. Površine pod posameznimi vrhovi v kromatogramih in intenzitete signalov in trakov v NMR oziroma IR spektrih bomo uporabili kot vstopne parametre za kemometrijske izračune s katerimi bomo poiskali najustreznejše biomarkerje različnih sort hmelja. Na osnovi tako izbranih parametrov bomo z uporabo različnih kemometrijskih metod izdelali modele, ki bodo omogočali napovedovanje oziroma grupiranje vzorcev hmelja glede na sorto. Z uporabo sklopitve GC-MS/MS bomo identificirali najpomembnejše pokazatelje sorte in odpornosti rastlin na nekatere škodljivce.