Mednarodni projekti
Advanced research and Training Network in Food quality, safety and security, FoodTraNet
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
2.04.03 |
Tehnika |
Materiali |
Polimerni materiali |
Koda |
Veda |
Področje |
T390 |
Tehnološke vede |
Polimerska tehnologija, biopolimeri |
Biomarkerji in bioaktivne spojine, varnost hrane in zmanjševanje zavržene hrane, krožno gospodarstvo
Organizacije (1)
, Raziskovalci (2)
0795 Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
19753 |
dr. Lidija Fras Zemljič |
Tekstilstvo in usnjarstvo |
Vodja |
2021 - 2025 |
599 |
2. |
56366 |
Athira John |
Materiali |
Raziskovalec |
2021 - 2025 |
13 |
Povzetek
Izobraževalna mreža FoodTraNet je organizirana v šest delovnih paketov. Ti delovni paketi optimizirajo sinergijo med raziskovalnimi temami in spodbujajo izmenjavo znanja med upravičenci, partnerji in ESR. Znanje in rezultati, pridobljeni znotraj ene delovne skupine, bodo podpirali ali spodbujali delo drugih delovnih skupin. Močan program za brezplačno usposabljanje zagotavlja ESR pomembne prenosljive veščine, medtem ko načela odprte znanosti zagotavljajo nove priložnosti za širjenje, skupno rabo, izkoriščanje znanja in sodelovanje z raziskovalci znotraj in zunaj mreže.
Pomen za razvoj znanosti
Cilj projekta je prepoznavanje biomarkerjev in bioaktivnih spojin z uporabo skupne platforme novih naprednih MS orodij, vključno s stabilnim izotopom (IRMS), ciljnim, sumljivim in neciljnim presejanjem ter MSI za zagotavljanje kakovosti hrane in sledljivosti na podlagi pristopov statističnega in prostorskega modeliranja. Razviti in označiti nove tehnologije, ki temeljijo na najnovejšem napredku v znanosti o materialih in nanotehnologiji: (1) užitne fotonske črtne kode za sledljivost hrane; (2) nano-senzorji; (3) pametni nanostrukturni materiali za ekstrakcijo in določanje bioaktivnih spojin in kontaminantov; in (4) novi aktivni in inteligentni embalažni materiali z namenom izboljšanja varnosti hrane in zmanjševanja živilskih odpadkov.