Mednarodni projekti
PA-HAS: Pilotna alkoholna pijača z uporabo haskap jagod
Organizacije (1)
, Raziskovalci (1)
0401 Kmetijski inštitut Slovenije
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
34339 |
dr. Nika Cvelbar Weber |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2023 - 2024 |
295 |
Povzetek
V sklopu projekta bomo v realnih pogojih preverili možnost izdelave novega produkta – alkoholne pijače (sadnega vina) z uporabo haskap jagod. Analizirali bomo primernost sort tega jagodičevja in različnih tehnologij pridelave novega produkta, ki bi bila realno prenosljive v prakso. Izvedli bomo usposabljanje za kmetijska gospodarstva in praktične preizkuse prenosa rešitve v prakso na štirih partnerskih kmetijskih gospodarstvih ter pripravili navodila in smernice za pripravo novega produkta.
Vso pridobljeno znanje, rezultate in izkušnje bomo primerno širili tako med pridelovalce haskap jagod in drugega sadja, kot med ostale kmetije in populacijo, ki bi jih nov produkt uspel zanimati. S tem bomo tudi pripomogli k prepoznavnosti haskap jagod med potencialnimi novimi porabniki. Izvedli bomo vsaj tri demonstracije pridobljenega znanja na partnerskih kmetijah, natisnili publikacijo z rezultati in pridobljenim projektnim znanjem, ustvarili bomo avdio-video posnetek s to vsebino, izvedli bomo predavanja za kmetijska gospodarstva ter za kmetijske strokovnjake, rezultate projekta bomo širili na javnem zaključnem dogodku projekta ter preko različnih komunikacijskih sredstev, kot so tiskan medij, navadna pošta, e-pošta, splet, družbena omrežja in podobno.