Projekti / Programi
Oblikovanje, obdelava in karakterizacija inovativnih biološko razgradljivih in kompostabilnih aktivnih embalažnih struktur za izboljšanje varnosti hrane sredozemskih živil
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
2.02.00 |
Tehnika |
Kemijsko inženirstvo |
|
Koda |
Veda |
Področje |
2.04 |
Tehniške in tehnološke vede |
Kemijsko inženirstvo |
Oblikovanje, obdelava in karakterizacija inovativnih biološko razgradljivih in kompostabilnih aktivnih embalažnih struktur za izboljšanje varnosti hrane sredozemskih živil
Podatki za zadnjih 5 let (citati za zadnjih 10 let) na dan
12. oktober 2025;
Podatki za izračun ocene A3 se nanašajo na obdobje
2020-2024
Podatki za razpise ARIS (
04.04.2019 - Programski razpis,
arhiv
)
Organizacije (1)
, Raziskovalci (3)
0219 Inštitut za celulozo in papir
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
31400 |
dr. Urška Kavčič |
Komunikacijska tehnologija |
Raziskovalec |
2024 - 2025 |
123 |
2. |
39385 |
dr. Gregor Lavrič |
Kemijsko inženirstvo |
Vodja |
2024 - 2025 |
83 |
3. |
59235 |
Patricija Pevec |
Komunikacijska tehnologija |
Raziskovalec |
2025 |
5 |
Povzetek
Projekt EVOLVEPACK je zasnovan v okviru inovativnih trajnostnih strategij za zmanjšanje odpadne hrane na območju Sredozemlja z uporabo trajnostnih, okolju prijaznih, stroškovno učinkovitih in antimikrobnih embalažnih materialov. Namen projekta je prispevati k večji trajnosti prehranske verige z raziskovanjem še ne (dovolj) izkoriščenih kmetijski in morskih/ribiških ostankov ter antimikrobnih encimov. Na njihovi osnovi bodo razviti novi antimikrobni trajnostni embalažni materiali, namenjene zmanjšanju odpadne hrane in izboljšanju varnosti v prehranski verigi Sredozemlja. Splošni cilj projekta EVOLVEPACK je zasnovati in razviti inovativne, stroškovno učinkovite, kompostabilne in/ali reciklabilne embalažne materiale za živila na osnovi aktivnih bioplastičnih in celuloznih materialov. Različni pladnji, fleksibilne folije in vpojne podlage oz. elementi bodo razviti ob upoštevanju strategije krožnega gospodarstva. Novo razviti materiali bodo uporabljeni za embaliranje sadja/zelenjave in rib, ki so osnova sredozemske prehrane in so nagnjeni k hitri pokvarljivosti. Vzporedno z razvojem embalažnih materialov in rešitev bodo konstantno potekale različne analize antimikrobnega učinkovanja in ocene primernosti za njihov neposreden stik z živili.