Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Emulgatorji kot alternativna, trajnostni pridelavi prilagojena sredstva za redčenje plodičev

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.00  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava   

Koda Veda Področje
4.01  Kmetijske vede in veterina  Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo 
Ključne besede
, Polisorbati, pridelava sadja, jablana, plodiči, redčenje, fotosinteza, etilen, ogljikovi hidrati, čebele, marmorirana smrdljivka, plodova vinska mušica
Vrednotenje (metodologija)
vir: COBISS
Upoš. tč.
7.198,5
A''
1.458,16
A'
4.723,78
A1/2
5.443,99
CI10
12.004
CImax
363
h10
53
A1
24,03
A3
9,2
Podatki za zadnjih 5 let (citati za zadnjih 10 let) na dan 12. oktober 2025; Podatki za izračun ocene A3 se nanašajo na obdobje 2020-2024
Podatki za razpise ARIS ( 04.04.2019 - Programski razpis, arhiv )
Baza Povezani zapisi Citati Čisti citati Povprečje čistih citatov
WoS  422  11.388  9.933  23,54 
Scopus  471  13.434  11.852  25,16 
Organizacije (2) , Raziskovalci (17)
0401  Kmetijski inštitut Slovenije
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  35366  dr. Anka Čebulj  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2024  88 
2.  56924  Nika Hillmayr  Rastlinska produkcija in predelava  Mladi raziskovalec  2023 - 2025  17 
3.  56336  Eva Indihar  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2024 - 2025  36 
4.  17305  Roman Mavec    Tehnični sodelavec  2023 - 2025  281 
5.  25805  dr. Špela Modic  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  407 
6.  29715  Igor Nekrep  Varstvo okolja  Tehnični sodelavec  2023 - 2025  60 
7.  58608  Maj Pogačar    Tehnični sodelavec  2025 
8.  52034  Eva Praprotnik  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  77 
9.  26091  dr. Jaka Razinger  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  484 
10.  28877  dr. Maja Ivana Smodiš Škerl  Živalska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  286 
11.  08746  dr. Matej Stopar  Rastlinska produkcija in predelava  Vodja  2023 - 2025  449 
0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  25505  dr. Jerneja Jakopič  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  250 
2.  54402  David Lenarčič  Biologija  Raziskovalec  2023 - 2025  17 
3.  55175  Maruša Skubic  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  22 
4.  20165  dr. Robert Veberič  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  616 
5.  14011  dr. Dominik Vodnik  Biologija  Raziskovalec  2023 - 2025  431 
6.  19640  dr. Emil Zlatić  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  165 
Povzetek
Ključni ukrep pri pridelavi jabolk je redčenje plodičev. S tem zmanjšamo nastavek v spomladanskem času, zagotovimo boljšo kakovost plodov v času obiranja in preprečimo alternativno rodnost dreves. Kemično redčenje plodov se izvaja kot standardni tehnološki ukrep, ki je pri komercialni pridelavi jabolk neizogiben saj uspešno zmanjša obseg ročnega redčenja, izboljša rast plodov in dodatno poveča tvorbo cvetnih brstov za naslednjo sezono. Kemično redčenje je potrebno opraviti v času cvetenja ali v prvih tednih po njem. Ko se odpadanje plodičev po kemičnem redčenju zaključi, se z ročnim redčenjem izvede končna korekcija obremenitve dreves. Do sedaj je bilo za namen pridelave sadja registriranih le sedem kemičnih sredstev za redčenje plodičev. Vsako od njih pa ima nekaj pomanjkljivosti, kot na primer; da so rezultati redčenja neenakomerni, njihovo delovanje je odvisno od temperature in/ali vlage ali pa so se izkazale za pretirano fitotoksične. Zato raziskovalci poskušajo najti pripravke in ustrezne načine nanosa, ki bi zadovoljili potrebe pridelovalcev in hkrati sledili načelom trajnostnega kmetijstva. Nedavno odkrita fiziološka aktivnost polisorbatov 20, 60 in 80 predstavlja dobrodošlo rešitev za probleme redčenja plodičev. Polisorbati imajo naslednje pozitivne lastnosti: -         razmeroma zanesljivi rezultati redčenje pri jablani, -         nanašajo se lahko zelo pozno, kar pomeni bolj varen čas nanosa v primerjavi z obstoječimi sredstvi za redčenje. Nanašanje v fazi 10–20 mm premera plodičev, kar zagotavlja boljšo oceno nastavka po prvih osipih plodov. Na ta način lahko prilagajamo obseg kasnejšega redčenja plodičev, daje pa tudi možnost opustitve izvedbe redčenja v primeru spomladanske pozebe, -         polisorbati so snovi, ki se uporabljajo v živilski industriji kot prehranski dodatki (tako imenovane E-snovi) in so prepoznane kot ljudem nestrupene, -         so enostavno dostopni, ker se široko uporabljajo v živilski industriji po vsem svetu, -         so cenejši od drugih sredstev za redčenje, zlasti kot nedavno registrirana sredstva na osnovi rastlinskih hormonov. Naša ekipa je izvedla več poskusov, ki so v praksi dokazali, da so polisorbati učinkoviti in relativno zanesljivi kot sredstva za redčenje plodičev jablan. V okviru projekta želimo raziskati fiziološko osnovo delovanja polisorbatov na redčenje plodičev s podrobnim opazovanjem fizioloških parametrov, kot so fotosinteza in biokemijske analize plodičev in listov po njihovi uporabi. Cilj je dobiti jasno sliko o načinu delovanja polisorbatov od nanosa do abscizije plodov. Prav tako bomo ovrednotili tudi vpliv uporabe polisorbatov na količino in kakovost pridelka. Poleg polisorbatov bomo preizkusili, če imajo podoben učinek redčenja tudi nekateri drugi izbrani emulgatorji. Čebele so eden najpomembnejših opraševalcev sadnih rastlin. V okviru projekta bomo preverili, če polisorbati toksično vplivajo na čebele, tako na ličinke kot odrasle osebke. Hkrati pa bi radi preverili ali ima uporaba polisorbatov vpliv na škodljivca marmorirano smrdljivko in plodovo vinsko mušico. Razumevanje fiziološke osnove za redčenje plodov in odziv rastlin na uporabo polisorbatov lahko privede do odkritja drugih novih okolju prijaznih sredstev za redčenje. Splošna uporaba polisorbatov v pridelavi sadja bo izboljšala ekonomsko stanje pridelovalcev, medtem ko bodo potrošniki lahko jedli sadje z manj škodljivimi kemičnimi ostanki.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno