Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Poreklo vina: geo-klimatski, mikrobiološki ali človeški konstrukt? Primer slovenskih modrih frankinj

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.00  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava   

Koda Veda Področje
4.01  Kmetijske vede in veterina  Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo 
Ključne besede
regionalnost vina, mikrobiološki terroir, metabolomika, senzorika vina, karakterizacija vinograda, litologija, pedologija, hlapne spojine vina, sestava grozdja, Modra frankinja
Vrednotenje (metodologija)
vir: COBISS
Upoš. tč.
3.691,15
A''
376,93
A'
1.314,56
A1/2
1.618,45
CI10
5.000
CImax
137
h10
38
A1
12,09
A3
7,37
Podatki za zadnjih 5 let (citati za zadnjih 10 let) na dan 12. oktober 2025; Podatki za izračun ocene A3 se nanašajo na obdobje 2020-2024
Podatki za razpise ARIS ( 04.04.2019 - Programski razpis, arhiv )
Baza Povezani zapisi Citati Čisti citati Povprečje čistih citatov
WoS  187  4.929  4.346  23,24 
Scopus  221  5.689  5.000  22,62 
Organizacije (3) , Raziskovalci (18)
0401  Kmetijski inštitut Slovenije
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  21613  dr. Franc Čuš  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  399 
2.  56654  Ida Gornik    Tehnični sodelavec  2025 
3.  32553  dr. Anastazija Jež Krebelj  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  73 
4.  25795  dr. Klemen Lisjak  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  342 
5.  35156  dr. Mateja Potisek  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  47 
6.  38767  dr. Katja Šuklje Antalick  Rastlinska produkcija in predelava  Vodja  2023 - 2025  133 
7.  21399  dr. Andreja Vanzo  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  258 
0215  Geološki zavod Slovenije
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  16309  dr. Miloš Bavec  Geologija  Raziskovalec  2025  451 
2.  51724  Rok Brajkovič    Tehnični sodelavec  2023 - 2025  147 
3.  38185  dr. Martin Gaberšek  Geologija  Raziskovalec  2023 - 2025  94 
4.  32050  dr. Petra Jamšek Rupnik  Geologija  Raziskovalec  2025  232 
5.  56911  Lovro Rupar  Geologija  Mladi raziskovalec  2023 - 2025  31 
6.  38183  dr. Klemen Teran  Geologija  Raziskovalec  2025  86 
7.  33141  dr. Marjana Zajc  Geologija  Raziskovalec  2025  101 
1540  Univerza v Novi Gorici
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  38766  dr. Guillaume Antalick  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  118 
2.  22504  dr. Lorena Butinar  Biologija  Raziskovalec  2023 - 2025  140 
3.  26511  dr. Mitja Martelanc  Kemija  Raziskovalec  2023 - 2025  79 
4.  17102  dr. Melita Sternad Lemut  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2025  124 
Povzetek
Ozadje: Koncept terroirja lahko opišemo kot preplet geogenih in antropogenih dejavnikov, ki vplivajo na tipičnost in kakovost vina z določenega geografskega območja. Znanstveni pristop k terroirju in poreklu vina je kompleksen zaradi številnih spremenljivk, ki jih je mogoče kombinirati na različne načine. To zahteva sodelovanje večih raziskovalnih skupin s komplementarnimi strokovnimi znanji, kar ponuja predlagani projekt. Cilji: Glavni cilj je razumeti in identificirati glavne dejavnike, ki prispevajo k razlikovanju vin iz posameznih regij glede na geoklimatske, mikrobiološke in človeške spremenljivke. Zato je bilo določenih več pod ciljev: i) identifikacija ključnih spojin in senzoričnih deskriptorjev, ki so odgovorni za razlike med vini na subregionalni in regionalni ravni s senzoričnimi in kemičnimi analizami ii) razumevanje odziva vinske trte na okoljske signale, ki imajo za posledico spremembe sestave grozdja kar posledično vodi v modificirano kemično in senzorično sestavo vina in vpliva na izražanje porekla vina iii) določitev regionalnih razlik med mikrobnimi populacijami na grozdju, da se ugotovi, ali obstajajo posebne mikrobne skupnosti, povezane z vinogradi v različnih regijah, in oceni, ali obstaja merljiv (kemijski in senzorični) vpliv lokalne mikroflore na terroir vina. Metode: delo je bilo razdeljeno na tri delovne sklope, po enega za vsak pod cilj. Za izpolnjevanje prvega pod cilja bomo kupili približno 100 vin sorte Modra frankinja, ki jih bomo senzorično analizirali. Vsa vina bodo tudi kemijsko analizirana na sestavo hlapnih spojin (terpenoidi, estri, C6 spojine) z uporabo plinske kromatografije-masne spektrometrije (GC-MS), v vinih bomo določili tudi vsebnost etanola, titrabilne kisline (TA), pH ter tudi nehlapne spojine kot so antocianine, polifenole in tanine. Za drugi pod cilj bo izbranih šest vinogradov v dveh regijah katere bomo natančno karakterizirali glede na geogene, podnebne in fiziološke spremenljivke. Ob trgatvi bodo izvedene 10L vinifikacije in vina bodo senzorično analizirana. Grozdje in vino bomo tudi analizirali na vsebnost estrov, C6 spojin in terpenoidov z GC-MS; polifenole, tanine in antocianine bomo analizirali s tekočinsko kromatografijo-masno spektrometrijo (LC-MS/MS) in spektrofotometričnimi metodami. Za dosego tretjega pod cilja bomo mikrobiološko populacijo grozdja sekvencirali z uporabo kratkega amplikonskega visoko zmogljivega sekvenciranja (HTS). Ker je največja omejitev HTS nezmožnost določitve funkcionalne karakterizacije mikrobne skupnosti in raznolikost sevov ostaja skrita, bo za pridobivanje izolatov kvasovk vključen pristop gojenja s poudarkom na kvasovkah. Izolati kvasovk bodo uporabljeni v laboratorijskih fermentacijah grozdja sorte Modra frankinja, da bi testirali njihov prispevek k poreklu vina pod nadzorovanimi pogoji. Rezultati: Senzorične lastnosti vina bomo povezali s koncentracijami hlapnih in nehlapnih spojin in človeškimi intervencijami ter določili tipičnost slovenskih vin sorte Modra frankinja. S podrobnim monitoringom vinogradov bomo identificirali geoklimatske spremenljivke, ki pomembno vplivajo na kemično sestavo grozdja in se prevedejo v senzorične in kemične lastnosti vina, ki omogočajo ločevanje vin glede na poreklo. Ko bodo te regionalne razlike identificirane, bomo kvasne izolate inokulirali v grozdni sok in ocenili njihov prispevek k tipičnosti vina iz posamezne regije. Pomen za širšo družbo: Pridelovalci grozdja in vinarji, opolnomočeni z novim znanjem in razumevanjem porekla vina, bi lahko te rezultate uporabili kot promocijsko orodje, zlasti na mednarodnih trgih. Trženje kmetijskih proizvodov, osredotočeno na izvor (terroir) , prispeva k socialni, ekonomski in ekološki trajnosti podeželskih območij s seznamom koristi za širšo družbo. Izolirani sevi kvasovk bodo zagotovili ključni vir za kleti za izboljšanje izražanja regionalnega terroirja.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno