Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Metabolomika interakcij med rastlino in patogenom v orehih: večstranski pristop k vplivu bakterijske črne pegavosti ter orehove muhe na plod in olje.

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.00  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava   

Koda Veda Področje
4.01  Kmetijske vede in veterina  Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo 
Ključne besede
primarni metaboliti, sekundarni metaboliti, bakterijska črna pegavost, orehova muha, encimska aktivnost, kakovost, interakcija rastlina-patogen
Vrednotenje (metodologija)
vir: COBISS
Organizacije (1) , Raziskovalci (1)
0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  55384  dr. Mariana Cecilia Grohar  Rastlinska produkcija in predelava  Vodja  2023 - 2025  56 
Povzetek
Bolezni in škodljivci so že od nekdaj ena glavnih skrbi pridelovalcev, saj lahko močno vplivajo na pridelek in kakovost sadja. Poglobljeno razumevanje mehanizmov interakcije med rastlino in patogenom je izjemnega pomena, saj pomaga razumeti obseg škode, ki jo imajo patogeni na kakovost in razvoj plodov ter predstavlja podlago za razvoj novih strategij varstva rastlin. Podoktorski projekt se osredotoča na interakcijo med rastlino in patogenom na primeru okužbe oreha z bakterijsko črno pegavostjo ter orehovo muho. Oba patogena povzročata največjo škodo tako na pridelku kot tudi jedrcih in drugih proizvodih iz jedrc. Simptomi okužbe obeh patogenov na plodovih oreha so podobni in se kažejo kot črne nekrotične pege na zeleni lupini. Pri zgodnjih okužbah je lahko prizadet cel plod, pri poznejših pa je efekt omejen samo na lupino. V prvem delu projekta želimo obravnavati različne vidike interakcije med rastlino in patogenom. Analizirati želimo razvoj obeh patogenov skozi rastno sezono z vidika občutljivosti rastlin v povezavi z okoljskimi dejavniki in rastlinskimi metaboliti. Prav tako bomo raziskali povezavo rastlinskega obrambnega sistema med vidno prizadetim in neprizadetim delom ploda, ter med različnimi deli ploda, s poudarkom na orehovem jedrcu. V drugem delu projekta je cilj ovrednotiti prizadeta jedrca, ki so danes samo zavržena kot odpadek. Želimo opisati, kako uporaba manj prizadetih jedrc vpliva na kakovost in shranjevanje orehovega olja, in to potom analize primarnih in sekundarnih metabolitov, ter njihove antioksidativne in oksidacijsko sposobnosti. Karakterizacija te interakcije in posledičnega vpliva na kakovost plodov in olja bo narejena potom primerjalne metabolomike, ki vključuje analizo sladkorjev, organskih kislin, fenolnih spojin, vitaminov, karotenoidov, etilena, organskih hlapnih snovi ter maščobnih kislin. Vključuje tudi analizo aktivnosti encimov (PAL, POX, PPO, GS), ki so ključni v metabolnih in antioksidativnih poteh.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno