Projekti / Programi
AVTENTIČNI PRODUKTI VIŠJE KAKOVOSTI IN TRAJNOSTNA PRAŠIČEREJA (A-SUS)
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.02.00 |
Biotehnika |
Živalska produkcija in predelava |
|
Koda |
Veda |
Področje |
4.02 |
Kmetijske vede in veterina |
Znanost o živalih in mlekarstvu |
pršut; meso prašičev; kakovost; avtentičnost; poreklo; potrošnik
Organizacije (3)
, Raziskovalci (12)
0401 Kmetijski inštitut Slovenije
0106 Institut "Jožef Stefan"
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
50798 |
dr. Bor Krajnc |
Varstvo okolja |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
69 |
2. |
11279 |
dr. Nives Ogrinc |
Varstvo okolja |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
1.227 |
3. |
38496 |
dr. Doris Potočnik |
Kemija |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
228 |
4. |
52921 |
dr. Lidija Strojnik |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
164 |
0489 Emona, Razvojni center za prehrano, d.o.o.
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
15561 |
dr. Matjaž Červek |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
96 |
2. |
32474 |
dr. Ajda Ota |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2023 - 2025 |
90 |
Povzetek
Strateški dokument Evropske komisije »Zeleni dogovor« predvideva prehod na bolj agroekološke prehrambene sisteme, ki morajo biti celostno (pre)oblikovani tako, da bodo najbolje uravnotežili zahteve družbe po produktivnosti, trajnosti, kakovosti in drugih družbenih vrednotah (ekosistemske storitve). Prašičereja ustvarja produkt – meso, ki je dragocen prehranski vir za ljudi; ker pa so prašiči konkurentje človeku za žita in beljakovinske vire, je ta sektor še bolj ranljiv in podrejen družbenim pritiskom. Da bi se spoprijeli s tem izzivom, morajo sistemi prireje prašičjega mesa in produktov bolje uravnotežiti potrebe potrošnikov in izzive trajnostnega razvoja. V tem smislu sektorju lahko pomaga močna tradicija uživanja prašičjega mesa in povpraševanje po teh produktih ter pristopi k bolj trajnostni prireji, tj. gradi na visokovrednih izdelkih z dodano vrednostjo, ki sledijo pričakovanjem potrošnikov. Dandanes meso in mesnine prašičev izhajajo predvsem iz intenzivnih sistemov reje, ki je nenehno izboljševala produktivnost živali, kar ima za posledico nekatere negativne učinke na kakovost mesa. Evropska komisija ima uveljavljeno zakonodajo za zagotavljanje varnosti in kakovosti živil in kmetijskih proizvodov, kar poudarja tudi »Zeleni dogovor« Evropske komisije. Politika kakovosti za zaščito kmetijskih proizvodov je usmerjena v diverzifikacijo, večjo konkurenčnost in varstvo potrošnikov. V tem okviru se poleg zaščite tradicionalnih in geografskih proizvodov tudi ekološka pridelava in druge prostovoljne sheme. Pomembno je dolgoročno zagotavljanje verodostojnosti sistema kakovosti in dodane vrednost. Pri prašičjem mesu je vidik kakovosti zelo pomemben, ker čedalje večji delež potrošnikov raje uživa manj a bolj kakovostno meso (npr. fleksitarjanci). V tem primeru lahko trditve povezane s kakovostjo in podobo mesa (iz bolj trajnostnih sistemov reje, npr. ekološko) pomembno vplivajo na nakupno vedenje potrošnikov. Zato je nadaljnji razvoj zaščitenih izdelkov in/ali iskanje orodij za objektivno oceno pristnosti živil izrednega pomena za boljše pozicioniranje na trgu in povečanje zaupanja v proizvode. Projekt A-SUS bo ta izziv obravnaval z dvema pilotnima študijama, ki bosta uporabili poglobljen analitični pristop z najsodobnejšo metodologijo za ocenjevanje lastnosti prašičjega mesa in produktov, ki izhaja iz različnih sistemov reje. Projekt se bo ukvarjal z raziskavami na produktu Kraški pršut, ki je gospodarsko zelo pomemben izdelek v Sloveniji, in ki se sooča z močno konkurenco na trgu in potrebuje nadaljnjo diverzifikacijo za zahtevnejše potrošnike ter z produktom sveže meso, ki je deležno zaščite po dveh prostovoljnih shemah kakovosti, "ekološko" in "izbrana kakovost". Projekt bo zasledoval tri cilje: Cilj 1: karakterizacija fizikalna, kemijska, aromatski in senzorični profil) lastnosti svežega mesa in izdelka Kraški pršut, Cilj 2: analizirati pričakovanja potrošnikov glede sistemov reje in naklonjenosti potrošnikov različnim tipom pršuta iz različnih proizvodnih sistemov, Cilj 3: oceno zmožnosti metode določanja razmerja stabilnih izotopov za razlikovanje med svežim svinjskim mesom iz različnih proizvodnih sistemov (ekološka, "izbrana kakovost" in standardna reja).