Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Prilagoditve vinskih kvasovk na podnebne spremembe

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.00  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava   

Koda Veda Področje
4.01  Kmetijske vede in veterina  Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo 
Ključne besede
klimatske spremembe, vino, vinograd, kvasovke, adaptivna evolucija, invazivne vrste
Vrednotenje (metodologija)
vir: COBISS
Organizacije (3) , Raziskovalci (21)
0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  28299  dr. Martina Avbelj  Biotehnologija  Raziskovalec  2022 - 2025  81 
2.  18332  dr. Neža Čadež  Biotehnologija  Vodja  2022 - 2025  350 
3.  16379  dr. Jernej Jakše  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2022 - 2025  751 
4.  15618  dr. Maja Paš  Biotehnologija  Raziskovalec  2022 - 2025  108 
5.  13542  dr. Hrvoje Petković  Biotehnologija  Raziskovalec  2022 - 2025  316 
6.  53621  dr. Alen Pšeničnik  Biotehnologija  Mladi raziskovalec  2022 - 2023  12 
7.  50527  dr. Lucija Slemc  Biotehnologija  Mladi raziskovalec  2022  28 
8.  19184  dr. Nataša Štajner  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2022 - 2025  368 
9.  56000  Mia Žganjar  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2022 - 2024  13 
0106  Institut "Jožef Stefan"
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  07673  dr. Dušan Kordiš  Biokemija in molekularna biologija  Upokojeni raziskovalec  2022 - 2025  224 
2.  20653  dr. Uroš Petrovič  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2022 - 2025  313 
3.  21553  dr. Jernej Šribar  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2022 - 2025  129 
4.  56000  Mia Žganjar  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2022 - 2025  13 
5.  54712  Gašper Žun  Biokemija in molekularna biologija  Mladi raziskovalec  2022 - 2025  26 
0401  Kmetijski inštitut Slovenije
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  16373  dr. Helena Baša Česnik  Kemija  Raziskovalec  2022 - 2023  990 
2.  21613  dr. Franc Čuš  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2022 - 2025  399 
3.  25805  dr. Špela Modic  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2022 - 2025  407 
4.  35156  dr. Mateja Potisek  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2022 - 2025  47 
5.  52034  Eva Praprotnik  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2022 - 2025  77 
6.  26091  dr. Jaka Razinger  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2022 - 2025  484 
7.  39838  Primož Žigon  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2022 - 2025  449 
Povzetek
Hitro spreminjanje podnebja, uničevanje naravnih habitatov in obsežna uporaba kemikalij v agroživilstvu predstavljajo veliko nevarnost za globalno biotsko raznovrstnost. Tako kot rastline ali živali izumirajo, lahko tudi mikrobna vrsta izumre zaradi podnebnih sprememb ali kot posledica naseljevanja invazivnih tujih vrst. Vinarstvo je slovenska tradicionalna fermentacijska tehnologija, ki temelji na prisotnosti kompleksnih mikrobnih združb na površinah grozdnih jagod. Prevladujoče kvasovke mikrobnih združb na grozdnih jagodah so vinske kvasovke rodu Hanseniaspora, ki med fermentacijo proizvajajo aromatične spojine in s tem močno vplivajo na kakovost vina, ter so obenem pomembne v prehranski ekologiji vinskih mušic v vinogradu. Kot posledica globalnega segrevanja in svetovne trgovine se je v slovenske vinograde naselila tujerodna invazivna plodova vinska mušica Drosophila suzukii. Obenem smo zaznali tudi pojav do nedavno nepoznane vrste v slovenskih vinogradih, kvasovke Hanseniaspora opuntiae. Iz genomskih podatkov je sedaj mogoče razbrati vplive okolja in evolucijskih gonilnih sil na vrste, ki jih poznamo danes in s tem razumeti način prilagajanja novih, invazivnih vrst v človekov ekosistem. Cilj predlaganega projekta je določiti populacijsko strukturo invazivnih v primerjavi z avtohtonimi vinskimi kvasovkami in osvetliti simbiontski odnos med novimi populacijami kvasovk s pojavom invazivne sadne muhe D. suzukii. Znak prilagajanja na okoljske spremembe v umetnih ekosistemih, je pridobljena odpornost na stresne pogoje vinogradniškega okolja na katere se morajo nove tujerodnih kvasovke prilagoditi, kar bomo povezali z njihovo genetsko in fenotipsko plastičnostjo. Na koncu, bomo z orodji eksperimentalne adaptivne evolucije rekonstruirali procese prilagoditve invazivnih vrst na nova okolja v laboratoriju. Tako sočasna uporaba podrobnih znotrajvrstnih sprememb na genomski in fenotipski ravni predstavlja nov pristop na področju vinarstva in bo omogočil edinstven vpogled v vpliv podnebnih sprememb na vinski terrior.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno