Projekti / Programi
Prilagoditve vinskih kvasovk na podnebne spremembe
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.03.00 |
Biotehnika |
Rastlinska produkcija in predelava |
|
Koda |
Veda |
Področje |
4.01 |
Kmetijske vede in veterina |
Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo |
klimatske spremembe, vino, vinograd, kvasovke, adaptivna evolucija, invazivne vrste
Organizacije (3)
, Raziskovalci (21)
0481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
28299 |
dr. Martina Avbelj |
Biotehnologija |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
81 |
2. |
18332 |
dr. Neža Čadež |
Biotehnologija |
Vodja |
2022 - 2025 |
350 |
3. |
16379 |
dr. Jernej Jakše |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
751 |
4. |
15618 |
dr. Maja Paš |
Biotehnologija |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
108 |
5. |
13542 |
dr. Hrvoje Petković |
Biotehnologija |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
316 |
6. |
53621 |
dr. Alen Pšeničnik |
Biotehnologija |
Mladi raziskovalec |
2022 - 2023 |
12 |
7. |
50527 |
dr. Lucija Slemc |
Biotehnologija |
Mladi raziskovalec |
2022 |
28 |
8. |
19184 |
dr. Nataša Štajner |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
368 |
9. |
56000 |
Mia Žganjar |
Biokemija in molekularna biologija |
Raziskovalec |
2022 - 2024 |
13 |
0106 Institut "Jožef Stefan"
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
07673 |
dr. Dušan Kordiš |
Biokemija in molekularna biologija |
Upokojeni raziskovalec |
2022 - 2025 |
224 |
2. |
20653 |
dr. Uroš Petrovič |
Biokemija in molekularna biologija |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
313 |
3. |
21553 |
dr. Jernej Šribar |
Biokemija in molekularna biologija |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
129 |
4. |
56000 |
Mia Žganjar |
Biokemija in molekularna biologija |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
13 |
5. |
54712 |
Gašper Žun |
Biokemija in molekularna biologija |
Mladi raziskovalec |
2022 - 2025 |
26 |
0401 Kmetijski inštitut Slovenije
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
16373 |
dr. Helena Baša Česnik |
Kemija |
Raziskovalec |
2022 - 2023 |
990 |
2. |
21613 |
dr. Franc Čuš |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
399 |
3. |
25805 |
dr. Špela Modic |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
407 |
4. |
35156 |
dr. Mateja Potisek |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
47 |
5. |
52034 |
Eva Praprotnik |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
77 |
6. |
26091 |
dr. Jaka Razinger |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
484 |
7. |
39838 |
Primož Žigon |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2022 - 2025 |
449 |
Povzetek
Hitro spreminjanje podnebja, uničevanje naravnih habitatov in obsežna uporaba kemikalij v agroživilstvu predstavljajo veliko nevarnost za globalno biotsko raznovrstnost. Tako kot rastline ali živali izumirajo, lahko tudi mikrobna vrsta izumre zaradi podnebnih sprememb ali kot posledica naseljevanja invazivnih tujih vrst. Vinarstvo je slovenska tradicionalna fermentacijska tehnologija, ki temelji na prisotnosti kompleksnih mikrobnih združb na površinah grozdnih jagod. Prevladujoče kvasovke mikrobnih združb na grozdnih jagodah so vinske kvasovke rodu Hanseniaspora, ki med fermentacijo proizvajajo aromatične spojine in s tem močno vplivajo na kakovost vina, ter so obenem pomembne v prehranski ekologiji vinskih mušic v vinogradu. Kot posledica globalnega segrevanja in svetovne trgovine se je v slovenske vinograde naselila tujerodna invazivna plodova vinska mušica Drosophila suzukii. Obenem smo zaznali tudi pojav do nedavno nepoznane vrste v slovenskih vinogradih, kvasovke Hanseniaspora opuntiae. Iz genomskih podatkov je sedaj mogoče razbrati vplive okolja in evolucijskih gonilnih sil na vrste, ki jih poznamo danes in s tem razumeti način prilagajanja novih, invazivnih vrst v človekov ekosistem. Cilj predlaganega projekta je določiti populacijsko strukturo invazivnih v primerjavi z avtohtonimi vinskimi kvasovkami in osvetliti simbiontski odnos med novimi populacijami kvasovk s pojavom invazivne sadne muhe D. suzukii. Znak prilagajanja na okoljske spremembe v umetnih ekosistemih, je pridobljena odpornost na stresne pogoje vinogradniškega okolja na katere se morajo nove tujerodnih kvasovke prilagoditi, kar bomo povezali z njihovo genetsko in fenotipsko plastičnostjo. Na koncu, bomo z orodji eksperimentalne adaptivne evolucije rekonstruirali procese prilagoditve invazivnih vrst na nova okolja v laboratoriju. Tako sočasna uporaba podrobnih znotrajvrstnih sprememb na genomski in fenotipski ravni predstavlja nov pristop na področju vinarstva in bo omogočil edinstven vpogled v vpliv podnebnih sprememb na vinski terrior.