Projekti / Programi
Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
1.03.00 |
Naravoslovje |
Biologija |
|
Koda |
Veda |
Področje |
1.06 |
Naravoslovne vede |
Biologija |
Zrnje ajde, mikrobiom, PIXE, hladna-plazma, kvalitetna in varna hrana
Organizacije (2)
, Raziskovalci (25)
0481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
0106 Institut "Jožef Stefan"
Povzetek
Pridelek med skladiščenjem pogosto kolonizirajo poljske glive, ki proizvajajo različne mikotoksine, zaradi česar je pridelek postane neuporaben za hrano ali krmo. V primeru ajde se zrnje suši in shranjuje pri nizki vlagi, kar znižuje nevarnost propada pridelka. Razvoj novih smernic za pridelavo in skladiščenje pridelka zahteva poglobljeno razumevanje bioloških sistemov in uvajanje novih inovativnih tehnologij. Tako lahko za izboljšavo kvalitete zrnja uporabimo tudi mikrobne združbe semen, ki jih priredimo z vzpodbujanjem koristnih mikroorganizmov, vendar moramo pred tem ustrezno poznati dejavnike, ki vplivajo na raznovrstnost gliv v zrnju. Predpostavljamo tudi, da biomolekule ajde (fenoli in flavonoidi) vplivajo na raznovrstnost in dinamiko mikrobioma v zrnju ajde. Predlagamo raziskave dejavnikov, ki vplivajo na mikrobiom zrnja ajde kot modelni sistem. Izboljšanje našega razumevanja prvin diverzitete glivnih združb v zrnju nam bo pomagalo pri optimizaciji protokolov za dekontaminacijo zrnja s tehnologijo hladne plazme.