Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.03.00  Naravoslovje  Biologija   

Koda Veda Področje
1.06  Naravoslovne vede  Biologija 
Ključne besede
Zrnje ajde, mikrobiom, PIXE, hladna-plazma, kvalitetna in varna hrana
Vrednotenje (metodologija)
vir: COBISS
Organizacije (2) , Raziskovalci (25)
0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  17078  dr. Sabina Anžlovar  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  69 
2.  15456  dr. Jasna Dolenc Koce  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  223 
3.  57118  Viktoria Forte Berlec    Tehnični sodelavec  2023 
4.  15122  dr. Mateja Germ  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  622 
5.  34326  dr. Aleksandra Golob  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  131 
6.  20070  dr. Aleš Kladnik  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  182 
7.  20428  dr. Matevž Likar  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  307 
8.  53627  dr. Jure Mravlje  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  69 
9.  25512  dr. Paula Pongrac  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  322 
10.  12013  dr. Marjana Regvar  Biologija  Vodja  2021 - 2024  555 
11.  51855  dr. Katarina Šoln  Biologija  Mladi raziskovalec  2021 - 2022  290 
12.  21410  dr. Simona Strgulc Krajšek  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  343 
13.  21623  dr. Katarina Vogel Mikuš  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  639 
0106  Institut "Jožef Stefan"
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  15648  dr. Matjaž Kavčič  Fizika  Raziskovalec  2021 - 2024  264 
2.  37782  Mitja Kelemen    Raziskovalec  2021 - 2024  193 
3.  15703  dr. Janez Kovač  Elektronske komponente in tehnologije  Raziskovalec  2021 - 2024  723 
4.  10429  dr. Miran Mozetič  Elektronske komponente in tehnologije  Raziskovalec  2021 - 2024  1.405 
5.  10677  dr. Marijan Nečemer  Kemija  Raziskovalec  2021 - 2024  361 
6.  12314  dr. Primož Pelicon  Fizika  Raziskovalec  2021 - 2024  607 
7.  25512  dr. Paula Pongrac  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  322 
8.  53291  dr. Esther Punzon Quijorna  Fizika  Raziskovalec  2021 - 2024  72 
9.  34451  dr. Nina Recek  Biotehnologija  Raziskovalec  2021 - 2022  96 
10.  53463  dr. Pia Starič  Medicina  Mladi raziskovalec  2022 - 2023  53 
11.  29862  dr. Primož Vavpetič  Fizika  Raziskovalec  2021 - 2024  249 
12.  21623  dr. Katarina Vogel Mikuš  Biologija  Raziskovalec  2021 - 2024  639 
Povzetek
Pridelek med skladiščenjem pogosto kolonizirajo poljske glive, ki proizvajajo različne mikotoksine, zaradi česar je pridelek postane neuporaben za hrano ali krmo. V primeru ajde se zrnje suši in shranjuje pri nizki vlagi, kar znižuje nevarnost propada pridelka. Razvoj novih smernic za pridelavo in skladiščenje pridelka zahteva poglobljeno razumevanje bioloških sistemov in uvajanje novih inovativnih tehnologij. Tako lahko za izboljšavo kvalitete zrnja uporabimo tudi mikrobne združbe semen, ki jih priredimo z vzpodbujanjem koristnih mikroorganizmov, vendar moramo pred tem ustrezno poznati dejavnike, ki vplivajo na raznovrstnost gliv v zrnju. Predpostavljamo tudi, da biomolekule ajde (fenoli in flavonoidi) vplivajo na raznovrstnost in dinamiko mikrobioma v zrnju ajde. Predlagamo raziskave dejavnikov, ki vplivajo na mikrobiom zrnja ajde kot modelni sistem. Izboljšanje našega razumevanja prvin diverzitete glivnih združb v zrnju nam bo pomagalo pri optimizaciji protokolov za dekontaminacijo zrnja s tehnologijo hladne plazme.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno