Mednarodni projekti
Funkcionalna živila prihodnosti, F4F
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
2.14.02 |
Tehnika |
Tekstilstvo in usnjarstvo |
Tekstilna kemija |
Koda |
Veda |
Področje |
T470 |
Tehnološke vede |
Tekstilna tehnologija |
Funkcionalna živila, trajnostna pridelava hrane, inovativne dobavne verige, sledljivost, kmetijska praksa
Organizacije (8)
, Raziskovalci (4)
3624 ŽITO prehrambena industrija, d.o.o.
0104 Kemijski inštitut
0105 Nacionalni inštitut za biologijo
0106 Institut "Jožef Stefan"
0401 Kmetijski inštitut Slovenije
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
10035 |
dr. Jože Verbič |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2016 - 2020 |
1.051 |
0481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
0794 Univerza v Mariboru, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
0795 Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
19753 |
dr. Lidija Fras Zemljič |
Tekstilstvo in usnjarstvo |
Raziskovalec |
2016 - 2020 |
599 |
2. |
39302 |
Tjaša Kraševac Glaser |
Tekstilstvo in usnjarstvo |
Tehnični sodelavec |
2016 - 2020 |
33 |
3. |
52327 |
dr. Sanja Potrč |
Kemijsko inženirstvo |
Raziskovalec |
2016 - 2020 |
62 |
Povzetek
Razvoj funkcionalnih živil je ena temeljnih smernic razvoja v globalni živilsko-predelovalni branži, kar je tudi priporočilo WHO (World Health Organisation). Tudi specifični cilji projekta Funkcionalna živila prihodnosti (F4F) so namenjeni prav temu. Razvojno delo poteka na dveh glavnih sklopih produktnih skupin: 1. obogatena živila z dodatnimi funkcionalnimi lastnostmi ter 2. živila z zmanjšano vsebnostjo neželenih snovi. V programu deluje 7 verig dodane vrednosti (žito, mleko, meso, sadje/zelenjava, med, prehranski dodatki in inteligentna embalaža). Cilj projekta je bil: - Spodbuditi trajnostno pridelavo hrane vrhunske kakovosti s povezanim poslovnim modelom, ki bo integriral institucije znanja s proizvajalci in gospodarskimi subjekti vzdolž celotne verige vrednosti, vključno z razvojem novih modelov trženja na domačem, evropskem in globalnem trgu. - Vzpostaviti inovativne, kratke dobavne verige za lokalno, še posebej tudi za ekološko, pridelana živila z zagotovljeno in prepoznano sledljivostjo od polja do mize. - Zagotoviti dolgoročno vzdržne pogoje za razvoj slovenskemu prostoru in podnebnim spremembam prilagojenih sort in kmetijskih praks.
Pomen za razvoj znanosti
Funkcionalna živila so skupaj s prehranskimi dopolnili ter funkcionalnimi dodatki za živila najhitreje rastoči trg na področju živil, kjer je možno dosegati nadpovprečne
dodane vrednosti in krepiti izvozni potencial. To je seveda mogoče doseči z inovativnimi in konkurenčnimi proizvodi.
Funkcionalna živila niso vedno okusna - aktivnosti za izboljševanje prehranske sestave in doseganje optimalnih senzoričnih lastnosti in zdravstvene trditve na živilih morajo biti znanstveno dokazane in dovoljene.
Fokusna področja in tehnologije so:
- trajnostna pridelava in predelava prehranskih produktov v funkcionalna živila
- tehnologije za trajnostno rastlinsko in živinorejsko proizvodnjo.
Cilji F4F s skladu s strategijo pametne specializacije so:
- spodbuja trajnostno pridelavo hrane vrhunske kakovosti s poslovnim modelom, ki integrira institucije znanja in proizvajalce vzdolž celotne verige vrednosti,
- zagotavlja vzpostavitev inovativnih, kratkih dobavnih verig za lokalno pridelana živila z zagotovljeno in prepoznano sledljivostjo od polja do mize,
- prispeva k učinkoviti rabi virov in ohranjanju okolja z uporabo odpadnih surovin iz procesov predelave in pridelave hrane,
- program bo prispeval tudi k doseganju cilja dvig dodane vrednosti na zaposlenega v podjetjih.
Aktivnosti usmerjene v:
- razvoj funkcionalnih izdelkov in
- razvoj novih tehnologij za trajnostno živinorejsko in rastlinsko proizvodnjo.