Nalaganje ...
Mednarodni projekti vir: SICRIS

Funkcionalna živila prihodnosti, F4F

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.14.02  Tehnika  Tekstilstvo in usnjarstvo  Tekstilna kemija 

Koda Veda Področje
T470  Tehnološke vede  Tekstilna tehnologija 
Ključne besede
Funkcionalna živila, trajnostna pridelava hrane, inovativne dobavne verige, sledljivost, kmetijska praksa
Organizacije (8) , Raziskovalci (4)
3624  ŽITO prehrambena industrija, d.o.o.
0104  Kemijski inštitut
0105  Nacionalni inštitut za biologijo
0106  Institut "Jožef Stefan"
0401  Kmetijski inštitut Slovenije
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  10035  dr. Jože Verbič  Živalska produkcija in predelava  Raziskovalec  2016 - 2020  1.051 
0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
0794  Univerza v Mariboru, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
0795  Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  19753  dr. Lidija Fras Zemljič  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2016 - 2020  599 
2.  39302  Tjaša Kraševac Glaser  Tekstilstvo in usnjarstvo  Tehnični sodelavec  2016 - 2020  33 
3.  52327  dr. Sanja Potrč  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2016 - 2020  62 
Povzetek
Razvoj funkcionalnih živil je ena temeljnih smernic razvoja v globalni živilsko-predelovalni branži, kar je tudi priporočilo WHO (World Health Organisation). Tudi specifični cilji projekta Funkcionalna živila prihodnosti (F4F) so namenjeni prav temu. Razvojno delo poteka na dveh glavnih sklopih produktnih skupin: 1. obogatena živila z dodatnimi funkcionalnimi lastnostmi ter 2. živila z zmanjšano vsebnostjo neželenih snovi. V programu deluje 7 verig dodane vrednosti (žito, mleko, meso, sadje/zelenjava, med, prehranski dodatki in inteligentna embalaža). Cilj projekta je bil: - Spodbuditi trajnostno pridelavo hrane vrhunske kakovosti s povezanim poslovnim modelom, ki bo integriral institucije znanja s proizvajalci in gospodarskimi subjekti vzdolž celotne verige vrednosti, vključno z razvojem novih modelov trženja na domačem, evropskem in globalnem trgu. - Vzpostaviti inovativne, kratke dobavne verige za lokalno, še posebej tudi za ekološko, pridelana živila z zagotovljeno in prepoznano sledljivostjo od polja do mize. - Zagotoviti dolgoročno vzdržne pogoje za razvoj slovenskemu prostoru in podnebnim spremembam prilagojenih sort in kmetijskih praks.
Pomen za razvoj znanosti
Funkcionalna živila so skupaj s prehranskimi dopolnili ter funkcionalnimi dodatki za živila najhitreje rastoči trg na področju živil, kjer je možno dosegati nadpovprečne dodane vrednosti in krepiti izvozni potencial. To je seveda mogoče doseči z inovativnimi in konkurenčnimi proizvodi. Funkcionalna živila niso vedno okusna - aktivnosti za izboljševanje prehranske sestave in doseganje optimalnih senzoričnih lastnosti in zdravstvene trditve na živilih morajo biti znanstveno dokazane in dovoljene. Fokusna področja in tehnologije so: - trajnostna pridelava in predelava prehranskih produktov v funkcionalna živila - tehnologije za trajnostno rastlinsko in živinorejsko proizvodnjo. Cilji F4F s skladu s strategijo pametne specializacije so: - spodbuja trajnostno pridelavo hrane vrhunske kakovosti s poslovnim modelom, ki integrira institucije znanja in proizvajalce vzdolž celotne verige vrednosti, - zagotavlja vzpostavitev inovativnih, kratkih dobavnih verig za lokalno pridelana živila z zagotovljeno in prepoznano sledljivostjo od polja do mize, - prispeva k učinkoviti rabi virov in ohranjanju okolja z uporabo odpadnih surovin iz procesov predelave in pridelave hrane, - program bo prispeval tudi k doseganju cilja dvig dodane vrednosti na zaposlenega v podjetjih. Aktivnosti usmerjene v: - razvoj funkcionalnih izdelkov in - razvoj novih tehnologij za trajnostno živinorejsko in rastlinsko proizvodnjo.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno