Mednarodni projekti
Vpliv gnojenja z dušikom in kalcijem na skladiščenje ter aromatski profil jagode in ameriške borovnice
Organizacije (1)
, Raziskovalci (1)
0401 Kmetijski inštitut Slovenije
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
34339 |
dr. Nika Cvelbar Weber |
Rastlinska produkcija in predelava |
Vodja |
2017 - 2020 |
295 |
Povzetek
Jagodičje je zaradi zunanjih in notranjih lastnosti plodov zelo priljubljeno sadje. Poleg vsebnosti sladkorjev, organskih kislin oz. njunega razmerja, ki daje skladnost okusu, so v plodovih tudi hlapne (aromatične) spojine, ki se izločajo med zorenjem. Za pridelovalce je doseganje želene arome plodov bistvenega in odločilnega pomena.
Namen raziskave je pridelovalcem jagodičja posredovati podatke oz. kriterije, na osnovi katerih bodo dosegali boljši in stabilnejši pridelek, potrošnikom pa nuditi kakovostne plodove. Oblikovati želimo kriterije kratkotrajnega hlajenja neposredno po obiranju in vpliv na polično kakovost. Pri ameriški borovnici nas zanima dolgotrajno hlajenje z različnimi hladilnimi tehnikami in vpliv na kakovost plodov.