Mednarodni projekti
EU MENU Slovenija - Raziskava o prehranskih navadah in prehranskem vnosu med prebivalci Slovenije - LOT2
Organizacije (8)
, Raziskovalci (4)
3333 NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE
0106 Institut "Jožef Stefan"
0312 Univerzitetni klinični center Ljubljana
0481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
0588 Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
1604 Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
18642 |
dr. Cirila Hlastan Ribič |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
Raziskovalec |
2015 - 2019 |
245 |
2. |
37606 |
dr. Petra Klanjšek |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
Raziskovalec |
2015 - 2019 |
107 |
3. |
35513 |
dr. Dominika Vrbnjak |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
Raziskovalec |
2015 - 2019 |
372 |
2413 Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
11134 |
dr. Tamara Poklar Vatovec |
Onkologija |
Vodja |
2015 - 2019 |
458 |
3018 INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO, Ljubljana
Povzetek
Kaj je EU Menu?
Prva vseevropska raziskava o porabi živil
„Kaj je na jedilniku v Evropi? (EU Menu)“
Delo usklajuje in koordinira EFSA
Raziskavo izvajajo nacionalne institucije imenovane po 33. členu, Regulation (EC) No 178/2002)
Zbiranje podatkov poteka kot tekoči program od leta 2012 do 2019, s pripravljalno fazo v obdobju 2010–2011
V 4. podpori sodelujejo Romunija, Avstrija (LOT 2), Grčija, Slovenija, Madžarska, Italija (LOT 1 in 2).
Namen EU Menu
•Uporaba standardiziranih postopkov zbiranja podatkov na individualnem nivoju
•Uporaba metodologije, ki omogoča pridobitev primerljivih in dovolj natančnih informacij, na reprezentativnih vzorcih za vse DČ v EU.
•Zbrani podatki primerni za prehranske ocene in ocene izpostavljenosti dejavnikom tveganja.
•Zajete vse kategorije prebivalstva s posebnim poudarkom na ogroženih skupin (malčki, starejši, nosečnice, doječe matere…)
•Kreiranje vseevropske razširjene baze podatkov
Osnovni raziskovalni namen:
Ugotoviti prehranjevalne navade:
•pogostost uživanja posameznih živil oz. skupin živil
•uživanje živil in osnovni nabor hranil na individualni ravni
•življenjski slog (telesna dejavnost, kajenje…)
•posamezne prehranske prakse (dojenje, prehranska dopolnila..)
•biološki in socio-demografski podatki
•antropometrične meritve
•zdravstveno stanje