Projekti / Programi
Primernost različnih genotipov prašičev za predelavo v pršut
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.02.04 |
Biotehnika |
Živalska produkcija in predelava |
Predelava animalnih surovin |
Koda |
Veda |
Področje |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
B400 |
Biomedicinske vede |
Zootehnika, živinoreja, vzreja |
pršut, kakovost mesa, prašič, genotip
Organizacije (1)
, Raziskovalci (1)
0401 Kmetijski inštitut Slovenije
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
11233 |
dr. Marjeta Čandek Potokar |
Živalska produkcija in predelava |
Vodja |
1999 - 2001 |
864 |
Povzetek
Ugotoviti želimo primernost različnih genotipov oziroma križanja s pasmo duroc za potrebe predelave v kraški pršut. Mnenja o primernosti vključevanja duroc genov za ta izdelek so deljena, v slovenskem prostoru pa ja ta pasma kar močno zastopana. V ta namen bomo izvedli poskus, v katerega bomo vključili prašiče z različnim deležem duroc genov in jih obravnavali pri dveh končnih težah. Preučevane bodo lastnosti presne mišičnine in končnega izdelka. Za predelavo v pršut mora vhodna surovina pogosto zadostiti mnogim kakovostnim kriterijem, za kar je lahko določen tip prašiča in s tem povezana izbor genotipa in ustrezne tehnologije reje primernejši. V slovenskem prostoru tega tradicionalnega izdelka še nismo ustrezno zaščitili. Ta raziskava lahko poda nekatere zootehnične osnove za zaščito označbe geografskega porekla ali izdelavo blagovne znamke.