International projects
Grain legumes–production, processing and use
Organisations (6)
, Researchers (3)
0401 Agricultural institute of Slovenia
no. |
Code |
Name and surname |
Research area |
Role |
Period |
No. of publicationsNo. of publications |
1. |
34256 |
PhD Aleš Kolmanič |
Plant production |
Researcher |
2018 - 2021 |
331 |
0416 Slovenian Institute of Hop Research and Brewing
0481 University of Ljubljana, Biotechnical Faculty
no. |
Code |
Name and surname |
Research area |
Role |
Period |
No. of publicationsNo. of publications |
1. |
15581 |
PhD Blaž Cigić |
Biochemistry and molecular biology |
Researcher |
2018 - 2022 |
380 |
2. |
34332 |
PhD Marko Flajšman |
Plant production |
Researcher |
2018 - 2022 |
184 |
0482 University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences
3256 ŽIPO živinoreja poljedelstvo Lenart d.o.o. (Slovene)
4076 Chamber of Agriculture and Forestry of Slovenia, Agricultural and Forestry Institute Novo mesto
Abstract
Cilj projekta je na podlagi uvajanja novih praks vpeljati tehnologijo za pridelovanja soje in drugih zrnatih stročnic za različne sisteme pridelave ter s tem ustvariti pogoje za tržno uspešno proizvodnjo. Projektne dejavnosti bodo imele vpliv na zagotavljanje pogojev večje samooskrbe in s tem pomembno prispevale k zmanjšanju uvoza beljakovinske krme in hrane za ljudi. K ciljem spada tudi zasledovanje in priprava strokovnih podlag za doseganje ciljev skupne evropske kmetijske politike in osnutka Agende združenja Podonavske soje z naslovom The European Protein Transition, ki za naslednja obdobje predvideva bistveno zmanjšanje odvisnost uvoza beljakovinskih rastlin iz neevropskih trgov.
Z uvajanjem novih tehnologij, razvojem prototipa za toplotno obdelavo zrnatih stročnic na KMG, optimalizacijo krmnih obrokov z zrnatimi stročnicami, ter možnih novih proizvodih v humani prehrani, ki bi bili primerni na slovenskem tržišču ter zagotavljanjem kakovosti pridelkov s certificirano proizvodnjo, ustvarjamo možnosti za doseganje strateških ciljev zapisanih v dokumentih MKGP. S širjenjem znanja o stročnicah v prehrani in tehnoloških postopkih na kmetijah nastajajo nove priložnosti povečanja dohodka z novimi končnimi proizvodi visoke kakovosti (ekološki proizvodi, proizvodi brez GSO), kar prinaša podlage za večji dohodek in zaposljivost na kmetijah.