International projects
Influence of nitrogen and calcium fertilization on storage and aroma profile of strawberry and blueberry
Organisations (1)
, Researchers (1)
0401 Agricultural institute of Slovenia
no. |
Code |
Name and surname |
Research area |
Role |
Period |
No. of publicationsNo. of publications |
1. |
34339 |
PhD Nika Cvelbar Weber |
Plant production |
Head |
2017 - 2020 |
295 |
Abstract
Jagodičje je zaradi zunanjih in notranjih lastnosti plodov zelo priljubljeno sadje. Poleg vsebnosti sladkorjev, organskih kislin oz. njunega razmerja, ki daje skladnost okusu, so v plodovih tudi hlapne (aromatične) spojine, ki se izločajo med zorenjem. Za pridelovalce je doseganje želene arome plodov bistvenega in odločilnega pomena.
Namen raziskave je pridelovalcem jagodičja posredovati podatke oz. kriterije, na osnovi katerih bodo dosegali boljši in stabilnejši pridelek, potrošnikom pa nuditi kakovostne plodove. Oblikovati želimo kriterije kratkotrajnega hlajenja neposredno po obiranju in vpliv na polično kakovost. Pri ameriški borovnici nas zanima dolgotrajno hlajenje z različnimi hladilnimi tehnikami in vpliv na kakovost plodov.